Gedrag

Door rood rijden, afval laten slingeren, agressief inhalen en op kop te hard rijden; het zijn voorbeelden van gedrag waar het grootste deel van wielrennend Nederland zich aan stoort bij andere wielrenners. En toch komt het voor. Er is een klein groepje wielrenners dat zich niet gedraagt zoals het hoort. Zij verpesten het imago van de wielrenner en daar hebben alle wielrenners last van. Het is niet terecht dat alle wielrenners worden aangekeken op het gedrag van enkele. Om te zorgen dat elke wielrenner veilig én vriendelijk deelneemt aan het verkeer, zijn er de vier gedragsregels van De Echte Wielrenner.

De Echte Wielrenner houdt zich aan vier simpele regels en geldt voor elke wielrenner, of je nu alleen fietst, samen of in een groep.

1. Houd je aan de regels

Je houd je aan de verkeersregels. Je scoort geen punten als je door rood rijdt én draagt zeker niet bij aan een positief imago van de wielrenner. Wil je toch vol op de pedalen staan? Zoek dan een traject met weinig verkeer en doe dat dan op een rustig moment.

2. Gebruik je fietsbel

Een fietsbel kost en weegt tegenwoordig haast niets en scheelt ergernis bij andere weggebruikers. Gewoon even bellen als je in wilt halen en een vriendelijk ‘dank je wel’ bij het inhalen. Hoe moeilijk kan het zijn?

3. Neem je afval mee

Steek die bananenschil of de verpakking van je sportgelletje in je achterzakje? Het duurt minstens een jaar voordat een bananenschil is afgebroken. De verpakking van je sportreep zal nooit volledig worden afgebroken.

4. Samen uit, samen thuis

Samen uit, samen thuis is het credo bij veel wielerclubs. En terecht. Spreek een gemiddelde-/kruissnelheid af, wijs een wegkapitein aan en luister naar elkaar. En sprint alleen op een geschikt stuk als je wilt kijken wie de beste benen heeft.


Kijk naar het filmpje De Echte Wielrenner
https://www.youtube.com/watch?v=Qspk5iECu70