Gooise Wielerclub de Adelaar

Patrick’s column: twee voor de prijs van één

De afgelopen maand ben ik veel weg geweest. Familieweekend, vakantie/trainingskamp in Spanje,

Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race. 

Het familieweekendje wat wij traditiegetrouw doen ieder jaar, was dit keer in het land van bartje vlak in de buurt bij Emmen. Die vrijdag dat we daar heen gingen hadden we goed weer en in mijn geval, wind in de rug. Uitstekende omstandigheden om er met de fiets heen te gaan. Uiteindelijk zonder oponthoud daar aangekomen en het weekend was zoals ieder jaar top!

Op de zaterdag was ik in Emmen beland en die dag was ook de ronde van Drenthe. Ik had een ‘vip’ plek bemachtigd. Door in de middenberm te staan, ben ik het peloton 2 keer in 5 minuten tegen gekomen.

Op Maandag weer terug naar huis met de racefiets uiteraard. Maar deze keer ging mijn pa ook mee. Helemaal kwam hij na 170 km weer thuis. Net zoals ik trouwens.

Een week later weer weg van huis. Spanje was dit keer de bestemming, om precies te zijn in Rojales.

Albert Lamper heeft daar een huisje en hij verhuurde een kamertje aan ons. Ons inderdaad. Want mijn vader ging met mij mee naar Spanje per vliegtuig. Zelf had hij nog nooit gevlogen dus dit was weer een nieuwe ervaring in zijn lange loopbaan op deze aardbol.

Na een week veel gefietst te hebben (iedere dag minimaal 100 kilometer) en iedere avond geschaakt te hebben waar ik mijn allereerste overwinning ooit heb behaald. Was het weer tijd om naar huis te gaan. Éénmaal aangekomen op Schiphol waar het winters aanvoelde (het was ongeveer 10 graden kouder dan in Spanje) werden wij opgehaald door mijn moeder en mijn zus. Onderweg weer terug naar huis veel over de vakantie verteld en wat mijn moeder en zus hebben meegemaakt. Deze vakantie zat er ook weer op.

Aan fietstripjes geen gebrek. Want zaterdag 1 april (geen grap) reed ik de Ronde van Vlaanderen. Het was mijn eerste ervaring met kasseien en ik heb er geen slechte ervaringen aan overgehouden buiten de enorme trillingen om. Wie er wel slechte ervaringen heeft over gehouden is Krijn Barmentloo.

Hij viel na ong 30 km op een kasseistrook en heeft daar een kneusing in de bekking vlakbij zijn heup aan over gehouden. Sterkte Krijn!

Zelf de ronde uitgereden maar helaas op de koppen en paterberg moeten lopen. Door dat de wegen smal waren en mensen niet konden passeren moesten mensen van hun fiets af en werd er veel geschreeuwd en getierd naar elkaar. Het leek wel koers.

Na een weekje thuis te hebben gezeten en geen koers te hebben gehad. Was het laatste tripje ook weer een feit. De Amstel gold race wat uiteindelijk meer op waterfietsen leek, was weliswaar lang (232 km om precies te zijn) maar de voldoening na de finish was ook des te groter. Na afloop een heerlijke massage gehad waardoor alle kou die ik door de regen heb gekregen weer een beetje teniet werd gedaan.

De eerste dinsdag na het begin van de zomertijd, begon ook de zomeravond competitie. Veel wind en dus ook veel waaiers. Tijdens de races zijn er meerdere wedstrijden geweest waarin het peloton afbrokkelde. Een mooie trainingskoers. Dinsdag 16 mei is de volgende zomeravond competitie dus kom allen.

Patrick Schaap