Gooise Wielerclub de Adelaar

MTB-jeugd

Zondag 6 september vonden er tijdens de Wielerronde van Hilversum ook allerlei activiteiten voor de jeugd plaats. In samenwerking met BINK Kinderopvang was er in het Dudokpark een heus “wielerplein” ingericht voor de kinderen. Kinderen konden zich daar inschrijven voor de dikke bandenrace, ze konden geschminkt worden, knutselen, op een disco-luchtkussen springen en ze konden meedoen aan een echte MTB-clinic. En dat allemaal GRATIS.

De MTB clinic werd gegeven door de nieuwe MTB-trainers van de Adelaar, Nils te Beest en Ronald van der Schagt. Voor de kinderen stonden MTB’s en helmen klaar en in het Dudokpark was een mooi trainingsveld en parcours uitgezet waar de kinderen de beginselen van het mountainbiken onder de knie konden krijgen. Op het trainingsveld leerden ze remmen en staan op de pedalen en daarna konden ze op het parcours met hindernissen, zoals een heuveltje, hobbels en een wip, het geleerde in de praktijk brengen. Er werden 4 clinics gegevens waar in totaal 24 kinderen aan meegedaan hebben.

De dag na de Ronde van Hilversum werd de eerste MTB-training voor de jeugd gegeven op ons eigen off-the-road terrein bij het clubhuis. Deze trainingen worden ook gegeven door Nils en Ronald en hebben een grote focus op techniek en fietsbeheersing. Aan de eerste training deden twaalf jongens en meisjes mee, waarvan acht nieuwe leden. Nieuwe leden mogen twee proeftrainingen meedoen voor ze lid worden en kunnen een MTB lenen als ze die nog niet zelf hebben. Inmiddels zijn we een maand verder en heeft een groot deel van de nieuwe leden zich ook daadwerkelijk aangemeld bij de club en krijgen we elke week nog wel een nieuw lid erbij die twee proeflessen wil meedraaien. Zo groeien we gestaag verder.

Vanaf 10 oktober gaat ook de jeugd op de zaterdagochtend mountainbiken. Om 10 uur vertrekken zij ook voor een tocht door het groen rondom Hilversum om anderhalf uur later weer terug te keren. Deze training wordt gegeven door Albert Smit.

Voorstellen MTB-commissie

De MTB-commissie richt zich op het promoten en het ontwikkelen van het mountainbiken bij de Adelaar. In eerste instantie wordt het jeugd mountainbiken ontwikkeld, waarna later de oudere leeftijdsgroepen aan de beurt zijn. Aangezien alle drie de leden van de commissie zelf trainer/instructeur zijn, is er als eerste gestart met het verzorgen van techniektrainingen, omdat in de techniek de basis ligt voor het veilig kunnen beoefenen van het mountainbiken, waar achter elke boom het volgende gevaar schuilt. De MTB-commissie bestaat uit Nils te Beest, Ronald van der Schagt en Albert Smit.

Wist u dat de gehele MTB-commissie zich ook beroepsmatig met mountainbiken en wielrennen bezig houd? Zo is Nils te Beest eigenaar van De MTB Praktijk, waarvoor hij MTB clinics geeft en mountainbikes verhuurt en ook MTB-kleding verkoopt (www.mtbpraktijk.nl). Nils is tevens MTB-docent bij de NTFU. Ronald van der Schagt is mede-eigenaar van TOP Mountainbiking en geeft ook clinics, maar kan tevens uw gids en begeleider zijn bij meerdaagse MTB-tochten zoals de Trans Schotland (www.topmtb.nl). Ronald is bezig met zijn opleiding tot MTB 3 instructeur. Albert Smit is eigenaar van AlbertWOT, een wetenschappelijk adviesbureau voor de (top)sport (specialisatie: wielrennen), waar je bijvoorbeeld terecht kunt voor trainingsschema’s voor het komende seizoen (www.albertwot.nl). Albert is Wielertrainer 3 en docent bij de Wielertrainer 4 opleiding van de KNWU.

De MTB-commissie is te bereiken via mtb@gwcdeadelaar.nl