Middelpuntentocht zondag 6 juni 2021

Gepubliceerd op ma 31 mei '21 door Jos Egberink

Na de zeer geslaagde Posbanktocht is er as zondag een thematische recreatieve tocht samengesteld door ons toerlid Ferry van de Schepop. We vertrekken om half negen vanuit het clubhuis afhankelijk van het aantal deelnemers in verschillende groepen, clubhuis open vanaf 8.00 uur. Je moet je wel van tevoren opgeven via toer@gwcdeadelaar.nl of via Conny Rijbroek 0653439438.
Relatief dicht bij Hilversum liggen meerdere punten die zich het middelpunt noemen (lees uitgebreid artikel terug in het Magazine nr.6 2019).
We bezoeken zondag 6 juni a.s. drie middelpunten, de route is 120 km. Het eerste middelpunt dat we bezoeken ligt iets ten zuiden van Putten aan een zandweg: ‘Het Zwaartepunt van Nederland’. Het gewicht van ons land is aan alle kanten van deze steen in evenwicht en ‘als je Nederland aan deze ring optakelt, merkt niemand dat!’ aldus de tekst op deze ring.
Lunteren claimt dat het geografische hart van Nederland binnen haar gemeente grenzen te vinden is, vlak bij de Goudsberg. Op dat punt ligt de tweede veldkei van vandaag met de heldere tekst: ‘Midden van Nederland’. Dit is het tweede middelpunt van vandaag. Zowel punt 1 als 2 liggen een beetje van de verharde weg, maar nu je er toch bent… ga wel even kijken, want het staat daarna voor altijd in je geheugen gegrift!
Dan vervolgt de tocht door de Gelderse Vallei richting Amersfoort. Op naar het derde punt van vandaag: ‘De OLV kerk’ in Amersfoort. Van buiten is te zien waar het om draait, namelijk de spits van het haantje. Maar de deur naar de kerk is open en het loont de moeite op hier even af te stappen. In de vloer van de kerk zit een glazen plaatje en met een laserstraal wordt exact het middelpunt van de rijksdriehoek-coördinaten aangegeven. Middelpunt nummer drie !

De route staat op de downloadpagina van de Adelaar. Tot zondag!

Meer nieuws: