Gooise Wielerclub de Adelaar

Algemene Informatie voor Jeugdleden

GWC De Adelaar heeft ook een jeugdafdeling voor kinderen van 8 t/m 14 jaar. Wij trainen op woensdagavond van 19.00 tot 20.00 uur. In de zomer op een racefiets op de weg en in de winter op een veldrijfiets op ons veldparcours aan het Kininelaantje 3, 1243 LD ’s-Graveland, op de grens met Hilversum.

Helaas beschikken we sinds 2015 niet meer over een afgesloten wegparcours. Onze parcourscommissie werkt er heel hard aan om een eigen afgesloten geasfalteerde wielerbaan bij ons clubhuis en veldparcours aan het Kininelaantje te realiseren. Vanaf dit voorjaar hebben we een nieuw trainingsrondje rond de nieuw aangelegde berg rond Anna’s Hoeve, om de berg bevindt zich een fietspad. (Voor de navigatie: Minckelersstraat 187).

Je mag als jeugdwielrenner beginnen in het jaar dat je acht jaar wordt. Je hoeft niet te wachten tot je achtste verjaardag.

Vind je het ook leuk om net als bekende wielrenners heel hard te fietsen en te trainen voor wedstrijden, kom dan eens bij ons kijken. Je kunt vrijblijvend een keer mee trainen om te kijken of wielrennen iets voor je is. Je hebt nodig: een fiets, een helm en handschoentjes. Voor informatie: Jeugdcoördinator: Ard Broere, tel. 0294-252651.

We hebben ook een mountainbike groep. Deze trainingen worden op maandagavond van 18.00 – 19.30 uur gegeven op het terrein bij het clubhuis van De Adelaar. En af en toe op een leuke locatie in bos of op de heide. Informatie hierover is te verkrijgen bij de MTB commissie.

Wedstrijden

Op regionaal niveau doen we mee met wedstrijden in de Midden Nederland Competitie (MNC) op afgesloten parcoursen in de regio. Dit zijn in de zomer ongeveer 12 wedstrijden op de weg en in de winter 12 wedstrijden in het veld. Deze wedstrijden zijn heel laagdrempelig, je hebt alleen een basislidmaatschap bij de KNWU nodig, deze krijg je automatisch als je lid wordt van GWC De Adelaar. Voor de tijdsmeting bij de wegwedstrijden heb je ook nog een chip/transponder nodig, deze kun je kopen via www.mylaps.com of huren voor € 2 per keer.

Adressen wielerverenigingen Midden Nederland Competitie:
Amersfoort: WV Eemland, Sportpark Zielhorst 2, 3822 ZT Amersfoort
Nieuwegein: WV Het Stadion, Nedereindseweg 501 W, 3546 PM Utrecht
Ede: WV Ede, Horsterweg 5, 6715 CT Ede
Veenendaal: AXA Valleirenners, Waardgelder 3, 3905 TH Veenendaal
Woerden: WTC Woerden, Waardsedijk 40, 3448 HV Woerden

Deelname aan landelijke wedstrijden is de volgende stap. Het niveau is bij deze wedstrijden wat hoger; en er staan vaak meer deelnemers aan de start. Met de nodige ervaring kun je hier prima meerijden. Je hebt dan wel een wedstrijdlicentie nodig van de KNWU.

Wat doen we nog meer

Jaarlijks organiseren we een veldkamp in Baarn. Aan het begin van het veldrijseizoen gaan we een heel weekend met alle jeugdleden trainen en leuke dingen doen in de bossen. We organiseren clubkampioenschappen. Een koppelcross, waarbij je samen met je vader, moeder of andere volwassene een soort estafetterace tegen je clubgenoten rijdt. Een Gentlemen Koers, waarbij een jeugdlid samen met een toerlid een tijdrit rijdt. En jaarlijks de landelijke Jeugdronde van Bussum en de landelijke de Boer dier & ruiter jeugdveldrit.

Categorie indeling

De jeugd wordt onderverdeeld in leeftijdsgroepen. Zo’n leeftijdsgroep noemt men een categorie. Je hebt de categorieën 1 tot en met 7. Word je in de loop van het jaar 8 jaar oud, dan rijd je het gehele jaar in categorie 1. Ieder jaar ga je een categorie hoger rijden. In het jaar dat je 14 wordt, rijdt je dan in categorie 7. Maar meisjes rijden een categorie lager dan even oude jongens. Een meisje kan dus twee jaar in categorie 1 rijden, want in het jaar dat ze 9 jaar oud wordt, mag ze ook nog in categorie 1.

Voor het veldrijseizoen rij je gedurende dat seizoen in de categorie van het komende jaar.

Categorie 1 Jongens in het jaar dat ze acht worden, meisjes in het jaar dat ze acht worden Meisjes in het jaar dat ze negen worden
Categorie 2 Jongens in het jaar dat ze negen worden, meisjes in het jaar dat ze tien worden
Categorie 3 Jongens in het jaar dat ze tien worden, meisjes in het jaar dat ze elf worden
Categorie 4 Jongens in het jaar dat ze elf worden, meisjes in het jaar dat ze twaalf worden
Categorie 5 Jongens in het jaar dat ze twaalf worden, meisjes in het jaar dat ze dertien worden
Categorie 6 Jongens in het jaar dat ze dertien worden, meisjes in het jaar dat ze veertien worden
Categorie 7 Jongens in het jaar dat ze veertien worden

Toegestane verzetten

In het wielrennen wordt vaak gesproken over; wat voor verzet gebruikte jij? Hiermee wordt dan bedoeld hoe zwaar je trapte.

Een fiets heeft een zogenaamd “verzet” en met dat verzet leg je dan een bepaalde afstand per omwenteling af. Dat is de afstand die de fiets aflegt als de trapas precies één keer ronddraait. Voor jeugdrenners is daar een maximum voor bepaald om er voor te zorgen dat je niet te zwaar fietst. Dit heeft namelijk een negatieve invloed op je gewrichten waardoor je op den duur knieklachten krijgt. Bij wedstrijden wordt door de jury vaak gecontroleerd of je verzet niet te zwaar is.

Je verzet mag niet zwaarder zijn dan:

Categorie weg baan cyclo-cross
1 5,46 m 5,46 m 5,22 m
2 5,46 m 5,46 m 5,22 m
3 5,78 m 5,78 m 5,52 m
4 5,78 m 5,78 m 5,52 m
5 6,14 m 6,14 m 5,87 m
6 6,14 m 6,14 m 5,87 m
7 6,55 m 6,55 m 6,26 m

Veel voorkomende combinaties van voor en achterbladen bij wielmaat 28 inch op de weg: Categorie 1 en 2: 46 x 18 of 48 x 19 of vergelijkbaar (Bij wielmaat 24 inch 48 x 16 of 50 x 17) Categorie 3 en 4: 46 x17 of 48 x 18 of vergelijkbaar Categorie 5 en 6: 46 x 16 of 48 x 17 of 52 x 19 of vergelijkbaar Categorie 7: 46 x 15 of 52 x 17 of vergelijkbaar

Informatie over wedstrijdduur, maximale verzetten en nog veel meer lees je bij wielerland.nl