Gooise Wielerclub de Adelaar

Algemene Informatie voor Jeugdleden

GWC De Adelaar heeft ook een jeugdafdeling voor kinderen van ongeveer 8 t/m 14 jaar. Ze kunnen wielrennen, veldrijden of mountainbiken. Op maandagavond is de mtb training van 18.00 -19.30 uur op ons veldparcours aan het Kininelaantje 3, 1243 LD ’s-Graveland, op de grens met Hilversum of op locatie. En op woensdagavond trainen we van 19.00 tot 20.00 uur. In de zomer op een racefiets op de weg en in de winter op een veldrijfiets (cyclocross) op ons veldparcours.

Helaas beschikken we sinds 2015 niet meer over een afgesloten wegparcours. Onze parcourscommissie werkt er heel hard aan om een eigen afgesloten geasfalteerde wielerbaan bij ons clubhuis en veldparcours aan het Kininelaantje te realiseren. Momenteel mogen we trainen op een terrein bij Crailo.

Vind je het ook leuk om net als bekende wielrenners heel hard te fietsen en te trainen voor wedstrijden, of wil je gewoon lekker met clubmaatjes in het veld crossen of met je mountainbike behendigheid leren, kom dan eens bij ons kijken. We kennen ook een proeflidmaatschap waarvoor je 4 keer mee kunt doen. Je hebt nodig: een fiets, een helm en handschoentjes. Mountainbikes kunnen wel geleend worden, er is voor het mountainbiken wel een wachtlijst. Voor informatie: jeugd@gwcdeadelaar.nl.

Wedstrijden

Op regionaal niveau doen we mee met wedstrijden in de Midden Nederland Competitie (MNC) op afgesloten parcoursen in de regio. Dit zijn in de zomer ongeveer 12 wedstrijden op de weg en in de winter 12 wedstrijden in het veld. Deze wedstrijden zijn heel laagdrempelig, je hebt alleen een basislidmaatschap bij de KNWU nodig, deze krijg je automatisch als je lid wordt van GWC De Adelaar. De agenda’s staan op www.knwumidden.nl.

Adressen wielerverenigingen Midden Nederland Competitie:
Amersfoort: WV Eemland, Sportpark Zielhorst 2, 3822 ZT Amersfoort
Nieuwegein: WV Het Stadion, Nedereindseweg 501 W, 3546 PM Utrecht
Ede: WV Ede, Horsterweg 5, 6715 CT Ede
Veenendaal: AXA Valleirenners, Waardgelder 3, 3905 TH Veenendaal
Woerden: WTC Woerden, Waardsedijk 40, 3448 HV Woerden

Deelname aan landelijke wedstrijden is de volgende stap. Het niveau is bij deze wedstrijden wat hoger; en er staan vaak meer deelnemers aan de start. Met de nodige ervaring kun je hier prima meerijden. Je hebt dan wel een wedstrijdlicentie nodig van de KNWU. Voor de tijdsmeting bij de wegwedstrijden heb je ook nog een chip/transponder nodig, deze kun je kopen via www.mylaps.comof huren voor € 2 per keer.

Voor mtb wedstrijden kun je meedoen met de Veluwse MTB competitie (www.mtb-competitie.nl)of met landelijke wedstrijden.

Categorie indeling

De jeugd wordt onderverdeeld in leeftijdsgroepen. Zo’n leeftijdsgroep noemt men een categorie. Je hebt de categorieën 1 tot en met 7. Word je in de loop van het jaar 8 jaar oud, dan rijd je het gehele jaar in categorie 1. Ieder jaar ga je een categorie hoger rijden. In het jaar dat je 14 wordt, rijdt je dan in categorie 7. Maar meisjes rijden een categorie lager dan even oude jongens. Een meisje kan dus twee jaar in categorie 1 rijden, want in het jaar dat ze 9 jaar oud wordt, mag ze ook nog in categorie 1.

Voor het veldrijseizoen rij je gedurende dat seizoen in de categorie van het komende jaar.

Categorie 1 Jongens in het jaar dat ze acht worden, meisjes in het jaar dat ze acht worden Meisjes in het jaar dat ze negen worden
Categorie 2 Jongens in het jaar dat ze negen worden, meisjes in het jaar dat ze tien worden
Categorie 3 Jongens in het jaar dat ze tien worden, meisjes in het jaar dat ze elf worden
Categorie 4 Jongens in het jaar dat ze elf worden, meisjes in het jaar dat ze twaalf worden
Categorie 5 Jongens in het jaar dat ze twaalf worden, meisjes in het jaar dat ze dertien worden
Categorie 6 Jongens in het jaar dat ze dertien worden, meisjes in het jaar dat ze veertien worden
Categorie 7 Jongens in het jaar dat ze veertien worden

Toegestane verzetten

In het wielrennen wordt vaak gesproken over; wat voor verzet gebruikte jij? Hiermee wordt dan bedoeld hoe zwaar je trapte.

Een fiets heeft een zogenaamd “verzet” en met dat verzet leg je dan een bepaalde afstand per omwenteling af. Dat is de afstand die de fiets aflegt als de trapas precies één keer ronddraait. Voor jeugdrenners is daar een maximum voor bepaald om er voor te zorgen dat je niet te zwaar fietst. Dit heeft namelijk een negatieve invloed op je gewrichten waardoor je op den duur knieklachten krijgt. Bij wedstrijden wordt door de jury vaak gecontroleerd of je verzet niet te zwaar is.

Je verzet mag niet zwaarder zijn dan:

Categorie weg baan cyclo-cross
1 5,46 m 5,46 m 5,22 m
2 5,46 m 5,46 m 5,22 m
3 5,78 m 5,78 m 5,52 m
4 5,78 m 5,78 m 5,52 m
5 6,14 m 6,14 m 5,87 m
6 6,14 m 6,14 m 5,87 m
7 6,55 m 6,55 m 6,26 m

Veel voorkomende combinaties van voor en achterbladen bij wielmaat 28 inch op de weg: Categorie 1 en 2: 46 x 18 of 48 x 19 of vergelijkbaar (Bij wielmaat 24 inch 48 x 16 of 50 x 17) Categorie 3 en 4: 46 x17 of 48 x 18 of vergelijkbaar Categorie 5 en 6: 46 x 16 of 48 x 17 of 52 x 19 of vergelijkbaar Categorie 7: 46 x 15 of 52 x 17 of vergelijkbaar

Informatie over wedstrijdduur, maximale verzetten en nog veel meer lees je bij wielerland.nl

 

Gedragsregels.

Binnen onze vereniging vinden we het belangrijk dat iedereen het naar zijn zin heeft. Dus alle renners en trainers moeten met plezier sporten. Daarom maken we enkel afspraken. Die vind je hieronder.

1. Breng jezelf en anderen niet in gevaar

2. Zorg goed voor je eigen spullen

3. Zorg goed voor andermans spullen

4. Volg aanwijzingen van de trainers altijd op

5. Luister goed tijdens de instructie

Natuurlijk hou je je aan deze regels. Onze trainers zullen regelmatig aandacht aan deze regels besteden. Mocht dit bij herhaling niet het geval zijn dan volgt een gesprek met de trainer en krijg je een waarschuwing. Ouders worden hiervan op de hoogte gesteld. Bij herhaling zal het verantwoordelijke bestuurslid worden ingeschakeld. Er volgt dan een gesprek met bestuurslid, ouders, jeugdlid en trainer.